Mojito_"Mochito"...jeden název kopa receptů!

5. července 2009 v 0:45 | Lenna |  ***Letní kokteily***

Mojito


Mojito č.1.

"Mochíto", Alko.

osvěžující větrová chuť máty a limetek. Velmi populární drink…

Potřebujeme:
  • 4 cl Bílý rum
  • 1 Ks Limetka
  • 3 Lžičky třtinového cukru
  • 10 Lístků máty peprné
  • Postup:
  • Všechno to rozdrtíme a dolijeme sodovkou. Tohle je klasický recept, někde jsem čet, že místo sodovky je eště lepší použít zázvorovou limonádu. A nesmí chybět led, ať už kostky nebo ještě líp crash (drcený led).


Mojito č.2.

"Mojito cukito fashioned" Alko.


Potřebujeme:
  • 4 cl obyč. Bílý rum (např. Havana Club nebo Bacardi)
  • 1 Polévková lžíce Rapadury
  • 12 Lístků čerstvé máty
  • 1/2 Šťávy z limety
  • Vychlazená soda
  • Kostky ledu
  • 2 Černá brčka na ozdobu
  • Vyšší namražená sklenice o objemu 0,25l
  • Muddler aneb drtítko na limety
Postup:
  • do namražené vyšší sklenice nasypejte lžíci Rapadury
  • vymačkejte půlku limetky a vše důkladně rozmíchejte míchátkem
  • přidejte 12 roztleskaných (nebo požmoulaných) lístků máty
  • promačkejte muddlerem pořádně lístečky s rozpuštěnou rapadurou v limetové šťávě
  • přidejte kostky ledu téměř po okraj sklenice
  • přidejte 4cl bílého rumu
  • sklenici doplňte sodou a promíchejte
  • podávejte s brčkem a na ubrousku
Slovníček: rapadura - cukrová třtina



Mojito č.3.

"Sifon Mojito" Alko.

Potřebujeme:
    • 1 dcl rumu
    • 1 limetka
    • 4 lžíce cukru (tentokrát obyč krystal)
    • 4 větévky máty (lístky)
    • 1 a 1/4 plátku želatiny (tj. cca 2 g, třeba Dr.Oetker)
    • voda (nadávkujete dolitím, viz recept)
    • 1 bombička do sifonu
Postup:
  • Nejprve si připravte nádobu nebo misku s ryskou o objemu půl litru. Do té si budeme postupně přidávat všechny složky před finální výrobou v sifonu.
  • Do misky dejte želatinu a zalijte ji vodou, ať nabobtná (trvá to minutku). Do malého rendlíku přidejte cukr a asi decilitr vody. Na středním plameni zahřejte, cukr rozmíchejte a rozpusťte. Bum ho - máte sirup! Měkkou želatinu vyndejte z misky, přidejte do rendlíku k sirupu a také rozpusťte. Obsah přelijte do nádoby.
  • Do vyšší sklenky dejte limetku nakrájenou na osminky a mátu. Rozdrťte mačkátkem a výslednou šťávu sceďte do nádoby k sirupu s želatinou. Přidejte rum a dolijte obyčejnou vodou do objemu půl litru.
  • Výsledný mix přelijte do sifonu a nandejte bombičku (nezapomeňte s lahví mohutně zatřást). Dejte do lednice vychladit. Pokud to vydržíte, tak asi dvě hodinky. Poté s citem dávkujte do menší sklenky na dvě kostky ledu. Přidejte brčko a lístek máty na ozdobu.


Mojito č.4.

"Mojito Granita" Nealko.

Potřebujeme:

  • 3 dcl vody
  • 120 g krystalového cukru
  • šťávu a kůru z jedné limetky
  • velkou hrst mátových lístků

Postup:
  • V pánvi ohřejeme celé množství vody a v něm rozpustíme cukr. Do horké tekutiny dáme omyté mátové listy. Až začnou výrazně vonět a voda se začne barvit do zeleného tónu (záleží na druhu máty), pánev odstraníme z tepelného zdroje. Přidáme kůru a šťávu z limetky. Hotovou směs nalijeme do mělké nádoby, kterou bude později možno vložit do mrazáku.
  • Směs musí nejprve při pokojové teplotě zchladnout. Až se tak stane, vyjmeme mátové lístky a nádobu vložíme na mrazák. Přibližně po hodině začne hmota tuhnout. Vezmeme vidličku a povrch jí "poškodíme".
  • Tento postup zopakujeme ještě asi dvakrát. Granita by měla mít konzistenci "mokrého sněhu".
  • Nakonec dáme kopeček mátové granity do hrníčku a ozdobíme lístky máty...


Mojito č.5.

"Clasic mojito"

Potřebujeme:
  • 4 cl Bacardi Superior Rumu
  • 1/2 -1 Limeta
  • 2 Lžičky třtinového cukru
  • 1-2 Stonky máty
  • Soda nebo perlivá voda
  • Led
Postup:
  • Do vysoké sklenice vložíme nakrájenou limetu a deset mátových lístků, přidáme třtinový cukr a lehce podrtíme. Sklenici naplníme ledem, přidáme 4 cl rumu a dolijeme sodou. Poté promícháme a ozdobíme snítkou máty.
  • Tip: mátové aroma probudíme tak, že s lístky v rukách před vhozením do sklenice lehce tleskneme.


Mojito č.6.

" Moje mojito"

Potřebujeme:
  • 10 opláchnutých lístků čerstvé máty
  • 3 cl cukrového sirupu
  • 6 cl bílého rumu (např. Baccardi)
  • Šťáva z 1 limetky
  • 1-2 kapky angostury
  • několik kostek ledu
  • sodová voda
Postup:
  • Do sklenky dáme mátu a přilijeme cukrový sirup. Rukojetí vařečky (nebo muddlerem ) jemně mačkáme lístky máty tak, aby vydaly svou vůni, ale přitom zůstaly vcelku. Přidáme rum, limetkovou šťávu, angosturu a led. Dolijeme trochou sodové vody a vše zlehka promícháme. Zdobíme měsíčky limetky a lístky máty a podáváme s brčkem.

Mojito č.7.

"Zázvorové Mojito"

Potřebujeme:
  • 6 cl Havana Club Anejo Blanco
  • 2 Lžičky třtinového cukru
  • Citrónová šťáva
  • Zázvorová limonáda
  • Lístky máty peprné
  • Ledová tříšť
  • Čerstvý zázvor
  • Čerstvá limeta
Postup:
  • Do sklenice dáme limetu a mátu, pak třtinový cukr, zázvor a podrtíme. Sklenici naplníme ledem, přidáme rum a doplníme zázvorovou limonádou a citrónovou šťávou.
  • Zázvorové Mojito se hodí pro chladnější letní dny. Zázvor má totiž rozehřívající účinky.

Mojito č.8.

"Mojito fruit"

Orange mojito:


Potřebujeme:
  • rum světlý Bacardi Carta Blanca 4 cl
  • limetka 1 ks
  • máta peprná 10 lístků
  • cukr třtinový 3 lžičky
  • pomeranč 4 plátky
  • Mattoni 5 cl
Postup:
  • Do sklenice vložíme nakrájenou limetku, pomeranč, mátu, třtinový cukr. Rozmačkáme. Po okraj sklenice nasypeme drcený led, nalijeme světlý rum a dolijeme Mattonkou.
  • Typ stejným způsobem můžeme připravit také melou mojito(7 kostiček), grepfruti mojit(4 plátky) a blueberry mojit(10 kuliček), ...pouhou změnou ovoce nepř. místo pomeranče grepfruit...receptura je jinak stejná...
Zdroj: www.alkohol.7x.cz

Řekla bych že s této pestré nabídky si vyberete...:-)
Dobrou chuť

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama