Nezapomeňte na sezoní ovoce_Marmeláda

8. července 2009 v 13:52 | Lenna |  ***Léto***
Pokud máte velké množství ovoce na zahradě, nevíte co s ním a nechcete ho nechat zkazit, zde je pár typů, jak ho zpracovat, aby nedošlo na zmar...

1. Marmeláda

Je v hodná k delšímu uskladnění, třeba ve sklepě...Také se u vás v kuchini dozajista upotřebí...Například na palačinky, mřížkovou buchtu a spousta dalších dobrot...
Typ na jednu která se mi letos moc povedla, i když sem teda nedodržela celý návod, bo na ty návody moc nejsem...ale i tak mi tento recept velmi pomohl...můžete se inspirovat:

Malinovo-rybízová Marmeláda

Potřebujeme:
  • 1 želírovací cukr 2:1
  • 700g Rybízu
  • 500g Malin
Typ pokud máte ovoce dvojnásob samozřejmě můžete dávku zdvojnásobit do velkého hrnce se to vleze...

Postup:
  • Abychom předešli čištění natrhaného ovoce, den předem si maliny i rybíz postříkáme vodou (hadicí), tím je zbavíme nečistot. Druhý den ráno si ovoce natrháme. Maliny můžeme trhat již bez "korunek" a rybíz (červený, bílý) potom jen obereme ze stopek.
  • Maliny i rybíz rozmixujeme a vlijeme do dostatečně velkého hrnce. Vsypeme cukr 2:1 a důkladně promícháme. Za občasného míchání přivedeme směs k varu a vaříme za stálého míchání 7 - 10 minut.
  • Necháme 2 minuty odstát a odebereme případnou pěnu. Kdo nemá rád malinová zrníčka, horkou marmeládu přepasíruje. Poté ihned plníme marmeládu do umytých nahřátých sklenic a zavíčkujeme. Na pracovní desce je zabalíme do deky a necháme hodinu "chladnout".
  • Pak už stačí jen skleničky s marmeládou z malin a rybízu označit a uložit v chladu a temnu.

Co jsem na receptu pozměnila:

  • Vařila jsem z většího množstí, které sem nevážila...tzn. velká mísa ovoce vs. 3kg cukru krystal, dva želírovací cukry, + sem přidala trochu kys. citronové...
  • Ovoce sem si neumívala den předtím hadicí, pro urychlení um ívání, jem maliny a kuličky rybízu dala do sýta s velkými dírami a ponořovala ho do misky s vodou, cca třikrát,krouživími pohyby, otřepala a pak rovnou přesypala do mixeru...
  • Z mixeru jsem nedala rozmyxované ovoce rovnou do velkého hrnce, ale v první řadě jsem cedila zrníčka, přes dvě sýta, jedno s většími dirkami a pak ještě přes sýto s měnšími dirkami...poté jsem ho přelila do hrnce...
  • U pervní marmelády sem vůbec pěnu neměla, až u druhé kterou semodháněla ke krajům míchání, i tak ale skoro ve všech sklenicích je, bo se vážně těško odebýrá, ale neni to nic špatného...mám dvoubarevnou marmeládu no...:-D
  • Nebalila jsem sklenice s marmeládou do deky, normálně sem je nachala na pultu zavíčkované chladnout...protože jsem na sklenice nedávala běžné zavařovací vršky, níbrž šroubovací, ještě jsem dala na cca půl hodiny sklenice s marmeládou do zavařovacího hrnce a zavařovala na 90°C
  • Potom nechala odstát do druhého dne, polepila sklenice štítky a umístila do sklepa...
  • !Je velmi důležité, aby se vám do marmelády, před vařením ani při nedostali slíny, neboť hrozí že se vám celá várka pokací!
  • Samozřejmě můžete tímto způsobem zavařovat i jiné ovoce...např. višně...

  • Typ: pokud děláte višnovou marmeládu, nepřidávejte do ní rybíz, není to ono...neboť je rybíz velmi aromatický a chuť višní zaniká...avšak v případě malin, rybíz určitě přidejte, neboť mají maliny takovou mdlou chuť a rybíz jim dodá šmrnc...chutná skoro jako jahodová...:-)
  • ...do malinovo-rybízové je dobře přidat trochu kyseliny citronové, dle chuťi...do višnové ji nepřidávejte, neboť jsou višně sami o sobě dosti kyselé...

Recept na palačinky

...abyste mohli svůj vítvor naservírovat třeba k obědu...

Potřebujeme:
  • 2 vejce
  • 1/4 l mléka
  • 5 lžic polohr. mouky
  • 1 lžíce moučkového cukru
Postup:
  • Rozšleháme dohladka vejce, mléko, mouku a cukr. Hotové těsto můžeme nechat chvíli odpočinout. Poté na pánev nalijeme trochu oleje, necháme rozehřát a zhruba 1/6 tohoto těstíčka na rozehřátý olej nalijeme. Těsto smažíme 3-5 minut z obou stran.
  • Z tohoto receptu na palačinky usmažíte přibližně 6 výborných palačinek. Palačinky můžete podávat přátelům, určitě jim budou chutnat.
  • Na hotovou palačinku namažeme marmeládu a zarolujeme...
  • ozdobíme šlehačkou ve spreji nebo ušlehanou šlehačkou ke šlehání nebo polijeme trochou čokoládové polevy...

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama