Sezoní ovoce_Moučníky s ovocem

8. července 2009 v 15:29 | Lenna |  ***Léto***
  • Další ze způsobů, jak nenechat sezoní ovoce zkazit je úpéci si nějaký moučník...
Pro inspiraci vložím pár receptů:

Bublanina


Potřebujeme:
  • 3 celá vejce
  • 1/4 litru pískového cukru
  • 1/4 litru neušlehané šlehačky
  • 1/2 litru polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • citrónová kůra (není nutná)
  • třešně (višně, meruňky ...podle chuti)
  • pečící papír nebo tuk
  • hrubá mouka na formu
Postup:
  • Celá vejce ušleháme s cukrem, přidáme šlehačku a mouku s práškem, kůrou a umícháme dohladka. Těsto vlijeme do vymaštěné a moukou vysypané formy (nebo vyložené pečícím papírem) a pokryjeme omytými, osušenými a moukou posypanými třešněmi (nebo jiným ovocem). A upečeme v předehřáté troubě dozlatova (peču na 170 stupňů). Je rychlá a výborná.

Moučník s tvarohovou pěnou a ovocem

Potřebujeme:
  • Na korpus:
  • 2 vejce
  • 60 g moučkového cukru
  • 60 g polohrubé mouky
  • 1/4 lžičky prášku do pečiva
  • Na tvarohovou hmotu:
  • 250 g tvarohu v kostce
  • 2 dl mléka
  • 10 g sypké želatiny
  • 1 vanilkový cukr
  • moučkový cukr dle potřeby
  • 1 Rama Cremefine na šlehání v lahvičce - 250 ml, nebo jiná šlehačka
  • jahody nebo jiné ovoce.
Postup:
  • Žloutky šleháme s cukrem do pěny, přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a zlehka vmícháme sníh z bílků. Do dortové formy dáme papír na pečení, rozetřeme těsto, vložíme do vyhřáté trouby, zvolna upečeme a necháme vychladnout.
  • Mléko ohřejeme zhruba na 55°C, rozpustíme v něm želatinu, necháme trošku zchladnout, občas promícháme. Tvaroh si vyšleháme s cukrem, vanilkovým cukrem, přidáme mléko s rozpuštěnou želatinou a nakonec zlehka vmícháme ušlehanou Ramu. Jak směs začíná tuhnout, tak do ní přidáme nakrájené jahody nebo jiné ovoce, rozetřeme na korpus a dáme do chladničky ztuhnout, nejlépe do druhého dne. Můžeme použít i kompotované ovoce. Do tvarohové hmoty můžeme přidat nějaké aroma, trochu rumu, skořicový cukr apd.
Typ: Řezy na talířku zdobíme šlehačkou, ovocem, meduňkou, topingem a můžeme využít i marcipánové ozdůbky.
Kdo chce mít tvarohovou hmotu tužší, tak přidá želatiny. Místo korpusu se můžou použít dětské piškoty, třeba i vrstvit - ve dvou řadách.


Pavlův moučník z piškotů a ovoce

Potřebujeme:
  • Piškoty
  • pudinkový prášek
  • 1/2l méka
  • cukr
  • kousek másla
Postup:
  • na dno nádoby poskládáme piškoty a zalijeme pudinkem
    1/2l. mléka 1 pud. prášek, cukr do hotového pudinku kousek másla
    na pudink naneseme ovoce (kompot, meruňky, jahody) a z 1/2l. šťávy z kompotů
    uvaříme pudink a naneseme na ovoce, necháme stuhnout!
    Je-li šťáva z kompotů kyselá, přisladíme

Jablečný štrůdl

Potřebujeme:
  • Těsto:
  • 300 g Hladké mouky
  • 1 vejce
  • 100 g másla
  • 1 lžička octa
  • 1 dl vody
  • trochu soli
  • Náplň:
  • krystalový cukr
  • jablka (čerstvá, nebo zavařená)
  • mletou skořici
Postup:
  • Do mísy nasypeme mouku, přidáme změklé máslo na kousky, vejce, vodu ocet a sůl a těsto ručně propracujeme, až je s něj ucelený bochánek...
  • kousek uštípneme, položíme na posypaný vál a rozválíme...
  • rozválené těsto posypeme krystalovým cukrem, skořicí a poklademe jablke...případně ještě jednou posypeme cukrem a skořicí, zavineme a klademe na vymaštěný vysypaný plech...
  • tímto stylem všechny kusy/pásky (tzv. nohavice)
  • Pečeme cca na 180 - 190 °C dokud štrůdl nezačne vonět a chytat barvu...
  • Na jeden plech se vejdou tak 3 kusy/pásky (tzv.nohavice)...pro tuto dávku potřebujeme dva plechy neboť je to dávka na 6 ks...(já většinou dělám dvojitou dávku tzn. 12 pásků)
Zdroj: Kuchařka pozbíraných receptů...a to doslova...
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama