Tiramisu

3. října 2009 v 11:09 | Lenna |  ***Blbinky***
Když se zeptáte kdo nemá rád tiramisu?!, moc lidí se nepřihlásí, protože všichni milují sladké...Proto sem pro vás dala dohromady pár receptů...

1, Tiramisu řezy

Potřebujeme:

Těsto:
  • 160 g cukru krupice
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 ml oleje
  • 100 ml vody
  • 2 lžíce rumu
  • 3 vejce

Krém:
  • 2 pomazánková másla bez příchuti
  • 2 smetany ke šlehání
  • 100 g moučkového cukru
  • (1 šálek instantní kávy)
  • 2 lžíce rumu
  • kakaový prášek


Postup:

  • Na těsto si do misky na šlehání vložíme tři žloutky, odvážený krupicový cukr, vanilkový cukr, olej a vše vyšleháme do pěny. Přilijeme vlažnou vodu, rum, znovu zamícháme. Vznikne poměrně řídká směs. Do odvážené mouky si rozmícháme prášek do pečiva a z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutkovou směs postupně promícháváme s moukou a sněhem. Velký a hlubší plech vytřeme tukem a vysypeme hrubou moukou (nebo vyložíme papírem na pečení). Těsto na něj rovnoměrně rozprostřeme, vložíme do trouby rozpálené na 190 stupňů C a upečeme. Necháme zchladnout.
  • Krém z pomazánkového másla, smetany a cukru šleháme ve šlehači, až vznikne hustá hladká hmota. Piškotový plát rozdělíme na tři stejně velké díly a pokapeme je instatní kávou smíchanou s rumem. Spodní dva díly potřeme silně krémem, přikryjeme vrchním dílem a na chvíli zatížíme prkénkem. Nakonec potřeme krémem i povrch moučníku, poprášíme kakaovým práškem a necháme vychladit. Krájíme na řezy.
  • Poznámka:
    Místo kávy s rumem lze také tento krém kombinovat s drobným ovocem (rybízem, malinami, ostružinami), ale také s drobně nakrájeným ananasem. Ovoce však použijeme pouze do krému, který budeme dávat dovnitř moučníku.

Tiramisu řezy


2,Tiramisu po česku


Potřebujeme:
  • 2 balíčky BB sušenek (kakaové a vanilkové)
  • 2 pomazánková másla,
  • 2 šlehačky,
  • 200 g moučkového cukru,
  • silná káva, rum

Postup:
  • Ušleháme šlehačku s cukrem a vmícháme do pomazánkového másla. Vytvoříme lehký krém. Sušenky namáčíme v silné kávě s rumem a poklademe na tác (dno nádoby) do obdélníku 3x4. Klademe šachovnicově tmave a světlé sušenky. Naneseme vrstvu krému, znovu poklademe namočené sušenky a opět vrstvu krému. Zakončíme krémem a dáme do lednice ztuhnout nejlépe do druhého dne. Před podáváním posypeme kakaovým práškem.
  • Místo BB sušenek je možné použít dětské piškoty.


tiramisu čtverec




3, Bábovka jako tiramisu


Potřebujeme:
  • 500 ml smetany ke šlehání,
  • 2 kelímky pomazánkového másla (á 200 g),
  • 160 g moučkového cukru,
  • 1 vanilkový cukr,
  • dětské piškoty,
  • šálek uvařené kávy,
  • likér amaretto,
  • kakaový prášek

Postup:

  • Uvaříme šálek kávy a přidáme do ní několik lžic amaretta (podle chuti).
    Do mísy nalijeme smetanu, přisypeme cukr a máslo. Elektrickým šlehačem vyšleháme na hladký jemný krém.
    Bábovkou formu vyložíme potravinářskou folií. Lžící do ní navrstvíme část krému a uhladíme. Piškoty po jednom namáčíme v ochucené kávě a skládáme na krém. Přikryjeme další vrstvou krému a postup opakujeme, do spotřebování šlehačkové hmoty. Poslední vrstvu tvoří piškoty.
    Formu přetáhneme folií a uložíme na 24 hodin do ledničky. Pak opatrně vyklopíme, sloupneme folii a posypeme kakaem.

bábovka ala tiramisu

















4, Domácí tiramisu


Potřebujeme:
  • cinzano
  • 2 kelímky smetany ke šlehání
  • 2 balíčky cukrářských piškotů
  • 2 kelímky zakysané smetany
  • 1/2 l silné černé kávy
  • kakao

Postup:
  • Uvaříme silnou kávu, osladíme podle chuti a necháme vychladnout.
  • Než káva vychladne, ušleháme šlehačky a do nich zašleháme zakysané smetany, které osladíme a kápneme trochu cinzana nebo rumu.
  • Dortovou nebo jinou formou vyložíme piškoty. Do vychladlé kávy přidáme také pár kapek cinzana nebo rumu. Kávou poléváme piškoty vyskládané ve formě. Na piškoty dáme část šlehačkové hmoty a na to opět piškoty. Přelijme kávou. Opět potřeme vrstvou šlehačky. Domácí tiramisu dáme nejlépe přes noc uležet do lednice.
  • Před podáváním posypeme domácí tiramisu kakaem. Tiramisu podáváme vychlazené.
domací tiramisu

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama