Listopad 2009

Adventní věnec_postup

30. listopadu 2009 v 21:52 | Lenna |  ***Vánoce***
Malá inspirace...

Potřebujeme:

  • Polistirenový kruh (je jedno jak veliký, já jsem zvolila střední velikost)
  • Drát
  • Zelený krepový papír (ale nemusí být)
  • Nůžky
  • Jehličí
  • Špendlíky (pokud použijete krepovací papír...)
  • Ozdoby (pozlacené/postříbřené šišky, vločky, rolničky, dárečky, mašle, ostružiny...atd...)
  • Svíčky

Postup:


1.Připravíme si všechny potřebné věci...



2. S haluze jehličí otrháme malé haluzky
- Pokud se rozhodneme použít krepový papír, přichystáme si dva špendlíky, s role krepoveho papíru ustřihneme pásek, široký cca 4cm a dlouhý po celé šířce role krep. papíru...
- když máme přichystaný proužek, začátek přišpendlíme špendlíkem a obmotáváme okolo celého věnce, tak aby nebyli vidět žádné bílé místa...u konce rovněž přišpendlíme...


3. Když máme obmotaný ad. věnec krepovým papírem (já sem ho letos zapoměla koupit, takže sem se obešla i bez něj...) začneme přikládat připravené haluzky...
- Vezmeme si čtyři nebo pět haluzek, přiložíme je na věnec a palcem je přidržíme...


4. Nadvakrát haluzky obtočíme drátem...



5. Po obmotání uděláme suk, tak aby se nám haluzky neuvolnili...



6. Na zadrátované haluzky přiložíme další, tak aby nebyl vidět drát, opět zadrátujeme...a takto pokračujeme dokud nemáme celý věnec pokladlí haluzkami...



7. Pořád přikládáme haluzky na zadrátované haluzky a drátujeme.
- Důležité je zakončení Poslední pár haluzek dáme tak že je částečně zasuneme pod první řadu haluzek (první řadu lehce nadzvedneme) zadrátujeme, opět uděláme suk, aby se nám haluzky neuvolnili a opatrně zas položíme první řaduu haluzek, tak aby věnec vypadal zcela přirozeně a aby nebylo vidět, kde začíná a kde končí...


8. Tak a základ máme hotový, těd už můžeme vpíchnout stojánky na svíčky, a zdobit dle libosti



9. Pohled ze spoda, pokud jsme pracovali správně ze zadu to vypadá asi takto...(pokud jste nepoužili krepový papír...


10. Tak a máme ozdobeno, teď už jen věnec umístíme na nějaké pěkné místečko a můžeme zapílit první svíčku...


..........................................................................................................................................................


Vzhledem k tomu že takovéto věci můžete vyrábět se svými dětmi nebo sourozenci, můj bratr se rozhodl že by nebylo špatné mít svůj vlastní, zde máte ukázku, jak se mu věnec krásně povedl:


Tak vám přeji při vaší výrobě hodně štěstí zdraru a hlavně Veselé vánoce a štastný nový rok!





Advent

30. listopadu 2009 v 20:39 | Lenna |  ***Vánoce***

Pár slov...

Včera oficiální začal advent, to znamená že už byste měli mít vymyšlené předsevzetí a poctivě ho plnit...
Ale mimo jiné také už určitě máte doma adventní věnec a včera jste zapálili první svíčku...

Už předvčera jsem vám chtěla ukázat postup výroby mého adventního věnce, ale něco mi do toho vlezlo, tak přízpěvek vložím dodatečně, třeba se příští rok, nebo ještě dodatečně inspirujete...


Kalendář_Prosinec 2009

30. listopadu 2009 v 6:00 | Lenna |  ***Vánoce***

Vánoční kalendář

Připravila sem vám kalendřá, ke stažení...aby ste mohli pozorovat, jak ten čas rychle utíká...:-) (písmo se zdá být nečitelné, ale po stažení se obraz vyjasní...)

Vánoční cukroví_nepečené v košíčku

29. listopadu 2009 v 18:00 | Lenna |  ***Vánoce***
Pár receptů na nepečené cukrovíčko, rychlé a chutné...;-)

Kuličky s vaječným koňakem

Potřebujeme:
  • 200 g bílé čokolády,
  • 120 ml vaječného koňaku,
  • 50 g másla,
  • 120 g strouhaného kokosu
  • kokos na obalení
Postup:
  • Čokoládu rozehřát ve vodní lázni, přidat ostatní suroviny , promíchat a vychladit. Hmota je poměrně dost řídká, chlazením částečně ztuhne, ale zůstane měkká. Po zchladnutí tvarovat kuličky a obalovat v kokosu. Kuličky jsou opravdu výborné a zůstávají "šťavnaté"-nevysychají.

Kuličky s punčovny

Potřebujeme:
  • Zbytky rozlámaného cukroví nebo piškoty nalámané na kousky.
  • Zbytky krému nebo kousek másla.
  • Přidat dle chuti nasekané ořechy,
  • 3 PL v mikrovlnce rozpuštěné marmelády,
  • Kakao,
  • Rum (raději více, kdo má rád, tak nadrobno nasekané kandované ovoce (já nedala).
  • Podle chuti je možné přisladit.
Postup:
  • Vytvořit hmotu o něco vlhčí než na vosí hnízda, pokud je hmota příliš suchá a drobí se, přidat rum a máslo, v příliš řídké naopak piškoty. Tvarovat kuličky, namáčet v čokoládě a nechat zaschnout na pečícím papíru, z kterého se čokoláda lehce sloupne. Poté vkládat do papírových košíčků. Touto hmotou lze také plnit košíčky.

Brambory

Potřbujeme:

Těsto:
  • 100 g mletých ořechů,
  • 100 g nastrouhané čokolády na vaření,
  • 100 g moučkového cukru,
  • 15 g másla,
  • 2 PL rumu,
  • kakao na obalení.
Náplň:
  • 2 žloutky vařené natvrdo,
  • 60 g másla,
  • 70 g mouč. cukru,
  • 1 PL rumu.
Postup:
  • Náplň vyšlehat do pěny, nechat ztuhnout, vytvořit malé kuličky a ty dát do mrazáku.
  • Těsto; Do kastrolu dát ořechy, nechat prohřát, odstavit, přidat ostatní suroviny a umíchat na těsto. Po vychladnutí tvarovat placičky, do nich zabalit kuličky náplně z mrazáku, obalit v kakau a uložit v chladu. Vyplatí se udělat dvojitou dávku, jsou opravdu výborné!


Šohajdy z ledových kaštanů podle Iv@

Potřebujeme:

Čokoláda:
  • 250g ledových kaštanů,
  • 125g ztuženého tuku,
  • 130g moučkového cukru,
  • lžíce kakaa.
Náplň:
  • 150g mletých ořechů,
  • 100g mouč.cukru,
  • lžíce rumu,
  • lžíce vřelého mléka.

Postup:
  • Do papírových košíčků lžičku čokolády, po zatuhnutí lžičku náplně a zalít zase čokoládou. Ozdobit dle fantazie.


Košíčky a la tofiffe

Potřebujeme:
  • 2 plechovky slazeného kondenzovaného mléka
  • cca 2 balíčky lískových oříšků (můžou být i mandle)
  • hořkou čokoládu případně čokoládu na vaření
  • minimálně 60 košíčků s rozměrem dna 2 cm
Postup:
  • Kondenzované mléko vložíme dnem do kastrolu s vodou a vaříme 1 hodinu (voda stačí do půlky konzervy), poté plechovku obrátíme a vaříme další hodinu. Mezi tím si můžeme připravit košíčky a ořechy.

  • Po dvou hodinách plechovky vyjmeme z hrnců a můžeme otevřít. Na pomoc si vezmeme lžičku.

  • Vzniklou směs (je to polotuhá konzistence) nabíráme lžičkou a dáváme na dno košíčků, cca do půlky jejich obsahu, do směsi zatlačíme oříšek a zalijeme rozpuštěnou čokoládou. Košíčky můžeme přizdobit, ale není to nutné.

  • Necháme v lednici zatuhnout a můžeme uskladnit.

Vánoční cukroví_pečené_slané

29. listopadu 2009 v 18:00 | Lenna |  ***Vánoce***

Máslové hvěždičky

Potřebujeme:
  • 400g hladké mouky
  • 3 vejce
  • 180g másla
  • 1 balení prášku do pečiva
  • sůl
  • kmín a mák (já si dám raději sezamové semínka)
Postup:
  • Prosetou mouku smícháme s práškem do pečiva. Přidáme nakrájené máslo, 2 vejce a poté vypracujeme těsto. Na pomoučeném válu rozválíme těsto na placku silnou asi 1cm. Formičkou vykrajujeme malé hvězdičky. Poté je dáme na plech, který je vyložen pečícím papírem a rovnoměrně je potřeme ušlehaným vejcem. Osolíme, posypeme kmínem a mákem. Pečeme v toubě vyhřáté na 180 stupňů po dobu asi 10minut.
  • Množství cca 2 plechy

Vánoční cukroví_pečené_sladké

25. listopadu 2009 v 14:00 | Lenna |  ***Vánoce***
Pár receptů na váš vánoční stůl...

Mandlové kroužky


Potřebujeme:
  • 40 dkg hladké mouky
  • 30 dkg másla
  • 4 dkg kvasnic
  • 10 dkg rozstrouhaných mandlí
  • citronová kůra
  • cukr
  • 2 žloutky
  • trošku soli
  • 10 dkg mandlí

Postup:

  • Mandle spaříme vařící vodou (aby se dobře loupaly) a zbavíme je slupek. Po vychladnutí mandle rozemeleme. My preferujeme mletí více nahrubo.
    Když máme připraveny rozemleté mandle, pokračujeme s přípravou těsta. Nejdříve smícháme 6 lžic vody, 2 kostky cukru a kvasnice a necháme vykynout (cca 10 minut).
  • Máslo rozsekáme do většího množství mouky se špetkou soli. Do menšího množství mouky dáme vykynuté kvasnice, citronovou kúru, 10 dkg oloupaných mandlí, 2 žloutky a nakonec důkladně proděláme.
  • Vyválíme placku 0,5 cm silnou a vykrajujeme kroužky. Na plechu necháme znovu chvíli kynout. Po upečení ještě teplé - po pár minutách od vyjmutí z trouby - obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.



Lanýže amaretti


Potřebujeme:
  • 3 bílky
  • 300g cukru
  • 6 kapek mandl. oleje
  • 300g mletých mandlí
  • 125ml smetany
  • 200g tmavé čokoládové polevy
  • 2 lžíce mascarpone
  • asi 5 mandlí v celku

Postup:
  • Z bílků ušleháme sníh, přidáváme cukr a šleháme, až se rozpustí. Opatrně přidáme mandlový olej a mleté mandle. Z této hmoty tvoříme hromádky o velikosti vlašského ořechu a pečeme je na plechu vyloženém papírem na pečení v troubě předehřáté na 160 stupňů po dobu 25-30 minut. Necháme vychladnout. Polevu nakrájíme a za stálého míchání rozpustíme ve smetaně. Vzniklou hmotu necháme dvě a půl hodiny v ledničce, až zkrémovatí. Přimícháme mascarpone a naplníme do zdobícího sáčku. Na každou placičku nastříkáme pusinku. Ozdobíme mandličkou a uchováváme v chladu.
  • Množství cca 25ks


Ischelské dortíčky


Potřebujeme:
  • 210g másla
  • 210g hladké mouky
  • 100g moučkového cukru
  • 100g mletých vlašských ořechů
  • 1 vejce
  • skořice
  • špetka soli
  • citronová kůra
Na polevu:
  • čokoládu na vaření
  • 1 lžíce rostliného tuku
Na slepování:
  • rybízový nebo malinový džem
cukrové perličky na zdobení


Postup:
  • Mouku prosejeme a smícháme s cukrem, ořechy a máslem. Přidáme skořici, sůl a citronovou kůru. Vypracujeme hladké těsto a dáme jej uložet do lednice asi na hodinu. Těsto vyválíme na plcku silnou půl centimetru. Poté z něj vykrajujeme kolečka. Pečeme v troubě vyhřáté na 220 stupňů po dobu asi 8-10 minut. Po vychladnutí poslepujeme kolečka rybízovým džemem.
  • Poleva: ve vodní lázni rozpustíme čokoládu na vaření spolu s 1 lžící rostlinného tuku a dobře promícháme. Vrchní část slepených dortíčků namáčíme v polevě. Poté je posypeme perličkami nebo jiným



Medové perníčky


Potřebujeme:
  • 500g hladké mouky
  • 250g moučkového cukru
  • 2 lžičky sody
  • 2 lžičky koření (skořice, anýz, fenykl, hřebíček)
  • 100g tekutého medu
  • 50g másla
  • 4 celá vejce

Postup:
  • Do mouky a cukru postupně zapracováváme jednotlivé ingredience včetně směsi rozdrceného koření. Vypracujeme do pevné hmoty, kterou zabalíme do igelitu a uložíme na několik dnů do ledničky odležet.
  • Ještě tužší těsto vytažené z ledničky rozválíme na placku vysokou 3-4 mm, ze které vytlačujeme oblíbené tvary. Ty pak pokládáme na tukem vymazaný plech. Upečeme do zlatova a po vytažení z trouby ihned natíráme mašlovačkou rozšlehaným vejcem.



Vanilkové rohlíčky


Potřebujeme:
  • 300g hladké mouky
  • 150g másla
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 100g strouhaných vlašských oříšků
  • 100g moučkového cukru

Postup:
  • Ze směsi vypracujeme těsto které vytlačujeme "pistolí" do tvaru malých rohlíčků přímo na plech. Nebo vytvarujeme ručně. Hotové rohlíčky vyválíme v moučkovém cukru a podáváme.


Linecké cukroví


Potřebujeme:
  • 350g hladké mouky
  • 250g tuku
  • 140g cukru
  • 2 žloutky
  • vanilkový cukr
  • skořice
  • citrónová kůra

Postup:
  • Ze všech přísad vypracujeme těsto, necháme odpočinout. Potom vyválíme v tenký plát a tvořítky vykrajujeme. Dáme na plech a pečeme v předehřáté troubě při teplotě 140°C cca 15 minut.
  • Po upečení slepujeme marmeládou a můžeme i zdobit čokoládou.

Kremrole


Potřebujeme:
  • 25dkg cukr krupice
  • 1ks hera
  • 40dkg hladká mouka
  • 1ks šlehačka
  • 1 špetka sůl
  • 5ks vejce

Postup:
  • smíchat šlehačku, heru, hladkou mouku, sůl a nechat vzniklé těsto 2 hodiny odležet, pak těsto rozválíme, nakrájíme na proužky a namotáme na turubičky...nakonec pečeme..
  • Výplň kremrole - sníh - 5 bílků našlehat do tuha, přidat cukr, rozšlehat, dát do vodní lázně a šlehat do doby, kdy cukr nekřupe
  • Množství cca 50ks


Kremrole_2


Potřebujeme:
  • 1 dávka lístkového těsta,
  • 1 vejce na potření kremrolí,
  • hladká mouka na vyválené těsta

Ovocná šlehačka:
  • 1 hrnek smetany ke šlehání,
  • 4 - 5 lžic rozmixovaných malin, nebo 2 rozmixované kompotované broskve,
  • 4 lžíce moučkového cukru


Postup:
  • Z lístkového těsta vyválíme obdélník silný asi 3 mm. Radýlkem jej rozkrájíme na pruhy 2 - 3 cm široké a 15 - 20 cm dlouhé. Natočíme je spirálovitě na kovové trubičky a potřeme rozšlehaným vejcem.
  • Pečeme v horké troubě 5 - 7 minut. Vychladlé kremrole naplníme ovocnou šlehačkou.
Příprava ovocné šlehačky:
Smetanu pevně ušleháme s cukrem. Zlehka do ní vmícháme rozmixované maliny nebo broskve.



Marokánky


Potřebujeme:
  • 0.25 l šlehačky,
  • 250g cukru,
  • 250g kandovaného ovoce (nutná je kandovaná pomerančová kůra),
  • 250g ořechů (vlašské, lískové a mandle),
  • 300g hladké mouky,
  • hořká čokoládová poleva.

Postup:
  • Kandované ovoce a ořechy nasekejte nadrobno a smíchejte s cukrem a moukou. Šlehačku nechte velmi krátce přejít varem a vmíchejte ji do směsi. Dobře promíchejte a nechte chvilku odstát. Na plech dejte pečící papír a ze směsi dělejte malé kupičky. V troubě je pomaličku sušte. Jakmile chytnou oranžovohnědou barvu, vyndejte je, stáhněte i s papírem z plechu a nechte vystydnout. Poté je polévejte hořkou čokoládou.


Další recepty:


Články

14. listopadu 2009 v 15:12 | Lenna |  Vyřazené

Mím čtenářů;


V první řadě se vám chci omluvit, že už jsem dlouho nepřidala žádný článek...(nějak bylo moc starostí s něčím jiným poslední dobou...) Samozřejmě to napravím, už pracuji na přípravě vánočního speciálu...našla sem pár pěkných vánočních receptům; pečeného i nepečeného cukrový, také zapracuji na postupu na výrobu andventního věnce, mikulášké punčochy a ještě dalších věcí...
Děkuji za pochopení a přízeň...

rose of blue