Vánoční cukroví_pečené_sladké

25. listopadu 2009 v 14:00 | Lenna |  ***Vánoce***
Pár receptů na váš vánoční stůl...

Mandlové kroužky


Potřebujeme:
  • 40 dkg hladké mouky
  • 30 dkg másla
  • 4 dkg kvasnic
  • 10 dkg rozstrouhaných mandlí
  • citronová kůra
  • cukr
  • 2 žloutky
  • trošku soli
  • 10 dkg mandlí

Postup:

  • Mandle spaříme vařící vodou (aby se dobře loupaly) a zbavíme je slupek. Po vychladnutí mandle rozemeleme. My preferujeme mletí více nahrubo.
    Když máme připraveny rozemleté mandle, pokračujeme s přípravou těsta. Nejdříve smícháme 6 lžic vody, 2 kostky cukru a kvasnice a necháme vykynout (cca 10 minut).
  • Máslo rozsekáme do většího množství mouky se špetkou soli. Do menšího množství mouky dáme vykynuté kvasnice, citronovou kúru, 10 dkg oloupaných mandlí, 2 žloutky a nakonec důkladně proděláme.
  • Vyválíme placku 0,5 cm silnou a vykrajujeme kroužky. Na plechu necháme znovu chvíli kynout. Po upečení ještě teplé - po pár minutách od vyjmutí z trouby - obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.



Lanýže amaretti


Potřebujeme:
  • 3 bílky
  • 300g cukru
  • 6 kapek mandl. oleje
  • 300g mletých mandlí
  • 125ml smetany
  • 200g tmavé čokoládové polevy
  • 2 lžíce mascarpone
  • asi 5 mandlí v celku

Postup:
  • Z bílků ušleháme sníh, přidáváme cukr a šleháme, až se rozpustí. Opatrně přidáme mandlový olej a mleté mandle. Z této hmoty tvoříme hromádky o velikosti vlašského ořechu a pečeme je na plechu vyloženém papírem na pečení v troubě předehřáté na 160 stupňů po dobu 25-30 minut. Necháme vychladnout. Polevu nakrájíme a za stálého míchání rozpustíme ve smetaně. Vzniklou hmotu necháme dvě a půl hodiny v ledničce, až zkrémovatí. Přimícháme mascarpone a naplníme do zdobícího sáčku. Na každou placičku nastříkáme pusinku. Ozdobíme mandličkou a uchováváme v chladu.
  • Množství cca 25ks


Ischelské dortíčky


Potřebujeme:
  • 210g másla
  • 210g hladké mouky
  • 100g moučkového cukru
  • 100g mletých vlašských ořechů
  • 1 vejce
  • skořice
  • špetka soli
  • citronová kůra
Na polevu:
  • čokoládu na vaření
  • 1 lžíce rostliného tuku
Na slepování:
  • rybízový nebo malinový džem
cukrové perličky na zdobení


Postup:
  • Mouku prosejeme a smícháme s cukrem, ořechy a máslem. Přidáme skořici, sůl a citronovou kůru. Vypracujeme hladké těsto a dáme jej uložet do lednice asi na hodinu. Těsto vyválíme na plcku silnou půl centimetru. Poté z něj vykrajujeme kolečka. Pečeme v troubě vyhřáté na 220 stupňů po dobu asi 8-10 minut. Po vychladnutí poslepujeme kolečka rybízovým džemem.
  • Poleva: ve vodní lázni rozpustíme čokoládu na vaření spolu s 1 lžící rostlinného tuku a dobře promícháme. Vrchní část slepených dortíčků namáčíme v polevě. Poté je posypeme perličkami nebo jiným



Medové perníčky


Potřebujeme:
  • 500g hladké mouky
  • 250g moučkového cukru
  • 2 lžičky sody
  • 2 lžičky koření (skořice, anýz, fenykl, hřebíček)
  • 100g tekutého medu
  • 50g másla
  • 4 celá vejce

Postup:
  • Do mouky a cukru postupně zapracováváme jednotlivé ingredience včetně směsi rozdrceného koření. Vypracujeme do pevné hmoty, kterou zabalíme do igelitu a uložíme na několik dnů do ledničky odležet.
  • Ještě tužší těsto vytažené z ledničky rozválíme na placku vysokou 3-4 mm, ze které vytlačujeme oblíbené tvary. Ty pak pokládáme na tukem vymazaný plech. Upečeme do zlatova a po vytažení z trouby ihned natíráme mašlovačkou rozšlehaným vejcem.



Vanilkové rohlíčky


Potřebujeme:
  • 300g hladké mouky
  • 150g másla
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 100g strouhaných vlašských oříšků
  • 100g moučkového cukru

Postup:
  • Ze směsi vypracujeme těsto které vytlačujeme "pistolí" do tvaru malých rohlíčků přímo na plech. Nebo vytvarujeme ručně. Hotové rohlíčky vyválíme v moučkovém cukru a podáváme.


Linecké cukroví


Potřebujeme:
  • 350g hladké mouky
  • 250g tuku
  • 140g cukru
  • 2 žloutky
  • vanilkový cukr
  • skořice
  • citrónová kůra

Postup:
  • Ze všech přísad vypracujeme těsto, necháme odpočinout. Potom vyválíme v tenký plát a tvořítky vykrajujeme. Dáme na plech a pečeme v předehřáté troubě při teplotě 140°C cca 15 minut.
  • Po upečení slepujeme marmeládou a můžeme i zdobit čokoládou.

Kremrole


Potřebujeme:
  • 25dkg cukr krupice
  • 1ks hera
  • 40dkg hladká mouka
  • 1ks šlehačka
  • 1 špetka sůl
  • 5ks vejce

Postup:
  • smíchat šlehačku, heru, hladkou mouku, sůl a nechat vzniklé těsto 2 hodiny odležet, pak těsto rozválíme, nakrájíme na proužky a namotáme na turubičky...nakonec pečeme..
  • Výplň kremrole - sníh - 5 bílků našlehat do tuha, přidat cukr, rozšlehat, dát do vodní lázně a šlehat do doby, kdy cukr nekřupe
  • Množství cca 50ks


Kremrole_2


Potřebujeme:
  • 1 dávka lístkového těsta,
  • 1 vejce na potření kremrolí,
  • hladká mouka na vyválené těsta

Ovocná šlehačka:
  • 1 hrnek smetany ke šlehání,
  • 4 - 5 lžic rozmixovaných malin, nebo 2 rozmixované kompotované broskve,
  • 4 lžíce moučkového cukru


Postup:
  • Z lístkového těsta vyválíme obdélník silný asi 3 mm. Radýlkem jej rozkrájíme na pruhy 2 - 3 cm široké a 15 - 20 cm dlouhé. Natočíme je spirálovitě na kovové trubičky a potřeme rozšlehaným vejcem.
  • Pečeme v horké troubě 5 - 7 minut. Vychladlé kremrole naplníme ovocnou šlehačkou.
Příprava ovocné šlehačky:
Smetanu pevně ušleháme s cukrem. Zlehka do ní vmícháme rozmixované maliny nebo broskve.



Marokánky


Potřebujeme:
  • 0.25 l šlehačky,
  • 250g cukru,
  • 250g kandovaného ovoce (nutná je kandovaná pomerančová kůra),
  • 250g ořechů (vlašské, lískové a mandle),
  • 300g hladké mouky,
  • hořká čokoládová poleva.

Postup:
  • Kandované ovoce a ořechy nasekejte nadrobno a smíchejte s cukrem a moukou. Šlehačku nechte velmi krátce přejít varem a vmíchejte ji do směsi. Dobře promíchejte a nechte chvilku odstát. Na plech dejte pečící papír a ze směsi dělejte malé kupičky. V troubě je pomaličku sušte. Jakmile chytnou oranžovohnědou barvu, vyndejte je, stáhněte i s papírem z plechu a nechte vystydnout. Poté je polévejte hořkou čokoládou.


Další recepty:

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama