Leden 2016

Čekám, čekám...ono nic :D

27. ledna 2016 v 12:44 | Lenna |  ***Téma týdne***
Vážení přátelé,

doufala jsem, že vzhledem k tomu že na můj blog alespoň pár lidí denně nakoukne možná jen omylem zabloudí XD, že se mi podaří rozproudit alespoň malá debata o lívancích, ale to se mi bohužel od včera ještě nepovedlo, (správně, už skoro den na to čekám XD) lámu si hlavu nad tím proč? Mám vícero typů, třeba mi to pomůžete roz-lousknout právy vy.

Žhavé typy:

č.1, Článek je tak dlouhý že se nikdo nedostal až na konec, je to příliš vyčerpávající. Tudíž se ani nemohl dozvědět, že bych si ráda po-diskutovala XD.

č.2, Byla jsem až moc "moudrá'" a tudíž už na to nebylo co jiného říci.

č.3, Čekám reakci zkrátka moc brzy, ono to prostě trvá než se sejdou lidé, kteří mají chuť debatovat nebo se vůbec k problematice chtějí vyjádřit.

č.4, Všichni návštěvníci co ke mě zabloudili mnoho či nic o lívancích nevěděli a hledali jen recept na vyzkoušení, aby to mohli napravit.

č.5, Ti co ke mě zabloudili, recept na lívance nehledali, sladká kuchyně nebo konkrétně lívance je nezajímají, tak třeba článek ani nečetli.

č.6, Potenciální diskutující urazilo, že jsem nepřidala recept na pomeranče v karamelu XD (vtip nebo aspoň pokus o něj ;))

č.7, Jistě mě ještě nějaká možnost nenapadla... Chcete-li poraďte…;))



Nic méně byly velmi chutné, mohu je vřele doporučit ;))


Děkuji Vám za pomoc v otázce této zapeklité problematiky. S přáním hezkého dnes a srdečným pozdravem na brzkou počtenou eL.

Lévance, lívance, lívanečky...

26. ledna 2016 v 14:25 | Lenna |  *Hlavní chody - Sladké*
Někdo je ještě nezkoušel ani jíst ani vařit a někdo je zapřísáhle miluje ať už si je připravuje sám nebo na ně chodí k rodině, přátelům či do restaurace. Ano řeč je o extra profláklém sladkém pokrmu nazývaném "Lívance". Příprava podobná palačinkám, jen nadýchanější, rozličných chutí a nápadů. Recept tolikrát obměňovaný, že by to vydalo na lívancovou kuchařku!


Lívance podle mě

Ingredience:
  • hladká mouka
  • 3-4 lžíce cukru
  • půl prášku do pečiva
  • špetka soli
  • polotučné mléko
  • zakysaná smetana
  • vejce
  • lžíce oleje

Postup:
Do misky si dáme cca hrnek hladké mouky, množství je orientační, klidně to sypte od oka, píšu to spíše pro představu použitého množství, dále přidejte cukr můžete i méně, pokud moc nesladíte, případně přisladit se dá po udělání a ochutnání "zkušebního lívance". Dále přisypte půl prášku do pečiva, špetku soli a lehce sypkou směsí zamíchejte.

Pak přilijte cca půl hrnku mléka (opět orientační údaj) a zlehka vmíchávejte do směsi, brzy zjistíte, že množství mléka nestačí, že je směs příliš hustá, proto přidejte zakysanou smetanu a pokračujte pokorně v míchání, směs by měla trochu povolit, ale i tak je hustší. Pokud je řidší přidáme více hladké mouky, pokud výrazně hustá přidáme více mléka, pokud se nám zdá být hustá tak akorát, přimícháme vejce. Když jste ho řádně vmíchali, přidejme lžíci oleje a též řádně promícháme, těsto má akorát-ní konzistenci, tvoří se v něm bublinky a vy už se těšíte na výsledek bez větších trablí?

Tak to je čas "najedovat" plotnu! Pánev lehce omastíme olejem, řádně rozehřejeme na rozpálené plotně a nalijeme lívanec. Brzy se začnou tvořit, zvětšovat a praskat bublinky na lívanečku a lehce zasychat kraje a v tedy je dobré lívanec otočit na druhou stranu. Pečení druhé strany zabere asi tolik co pečení strany první. Nemusíme lívance péci zprudka, také raději peču zvolna.

Opečené podáváme buď suché, nebo maštěné máslem a sypané cukrem nebopomazané marmeládou, jež lahodí naší chuti anebo uděláme například pomeranče v karamelové polevě nebo jakoukoli jinou, otevřeme k nim kompotnebo třeba použijeme na polití javorový sirup či lívanec polijeme medem a posypeme oříšky. Dobrou chuť!


Super typ na zlepšovák: Lívance nemusí být jen obyčejné, můžeme buď do těsta nebo na jednu ze stran sypat vanilkový cukr, či skořici nebo třeba kakao. Zkoušela jsem všechny zmiňované varianty, sypala jsem lívance vanilkovým cukrem i skořicí a pak jsem dala skořici i do těsta a přisypala jsem k němu kakao, všechny zmiňované variace byli velmi chutné, ba dokonce výtečné.




"Tak tohle je má poslední variace lívanců, též jsem zkoušela lívance s jogurtem místo zakysanky, místo mléka podmáslí, ale ty se zakysankou mi zatím přišli nejlepší, nejnadýchanější ;) u svého bádání jsem také zjistila že lépe se pracuje s lívanci do kterých je přidán olej místo másla, když přidáváme jen změklé, nemusí se dobře zapracovat do celé směsi.
Také slané lívance s příměsí strouhanky, protože se mi to po přimíchání nivy dost rozblemcalo, jako koruna všeho bylo, že se mi na kousky natrhaná Swartswaldská šunka motala do ruční šlehací metličky, ale i tak byli velmi chutné, chuť té šunky tam dominovala.
Sice nesmažila, ale chutnala jsem "pravé" lívance s droždím místo prášku do pečiva, vařené mou sestřičkou podle receptu Romana Vaňka, které jsou potřeny rumem s cukrem, aby to zmírnilo chuť kvasnic a ze stejného důvodu se myslím do těsta přidává vanilkový cukr.
A slyšela jsem i o "super zdravých" lívancích, kde požíváte jen rozmačkaný banán s vejci, ale zatím jsem neměla tu čest. Toť celá má vyčerpávající zkušenost a informovanost o lívancích.."


Smyslem mého dnešního článku je, nejen se s vámi poděli o své know-how, ale také zkusit rozproudit menší debatu o lívancích, dozvědět se třeba něco nového, zajímavého, inspiraci s Vaší kuchyně a to nejen pro mě, ale i pro ostatní zvědavé návštěvníky. Tak pokud chcete, třeba hoďte do komentářů svůj oblíbený recept na lívance nebo nějaký typ na zlepšení nebo cokoli co máte na srdci. A chcete-li inspirujte se mým receptem a mými poznatky o Lívancích, které jsem buď vymyslela nebo nasbírala s kuchařek a kulinářských webů. Děkuji za přečtení a Vaši přízeň.


Na brzkou počtenou vaše eL.

Jen tak

22. ledna 2016 v 15:48 | Lenna
Je trochu paradox, že jsem si slibovala, že se blogu budu více věnovat a pak zapadl pomyslným prachem. Mým prvním článek, byl článek týdne na téma chyby, kde jsem hned pohřbila předsevzetí. Protože za tu dobu co jsem sem nic nepsala, se zase spousta věcí v mém životě změnilo. Vůbec byl minulý rok celý překvapivý a lehce hektický. Kdybych měla stálé čtenáře, tak bych se omluvila, ale protože ani nevím, jestli sem někdo v očekávání bloudí pravidelně, takže se vymluvím jen na to, že to třeba dopřeje-li čas bude do budoucna lepší...;-)

Na snad brzkou počtenou, jak uznám za vhodné a nejdu čas vaše eL.

Největší chyba?!

22. ledna 2016 v 15:21 | Lenna
Chybování je na denním pořádku, přesto, ale není těžké určit, která chyba je tou největší. S nadsázkou. Protože pro každého je důležitého něco jiného a od toho se odvíjí i váha chyb.

Troufám si tvrdit, že mnoho lidí a to i já považuje za největší chybu, dělat si přemrštěné plány na časy/dny budoucí. Například takové novoroční předsevzetí. Napresovat už do tak nabitých dní, nové věci, jako třeba víc času pro cvičení, překopání jídelníčku a další aktivity.

Umění života prý spočívá v tom včas se rozhodnout na co se dřív vykašlat. A asi na tom něco bude, protože každý den má jen "24 hodin" a vždycky se v tom časovém horizontu musí všechno stihnout. Někdy je to pohoda, jindy blázinec, podle toho jakou má člověk náladu, tempo, jak dobře si všechno načasuje.

Osobně dávám přednost spontánnosti před plánováním, víc mě věci baví, když mám na výběr i když se jedná o rutinní činnosti. Není to vždycky nejlepší možné řešení, někdy je třeba pojmout to bojově, protože jsou věci jednoduše nepominutelné a nepřesunutelné, takže každý stejně myslící člověk občas bojuje s fixními povinnostmi.

Z minulých let a předsevzetí mám jednoduché a důležité ponaučení. Je důležité se nepřepínat, nemít na sebe přemrštěné nároky a neubírat s času spánku. Osm hodin prostě tělo pro správnou funkci obvykle potřebuje, někdo méně někdo více, ale já tedy určitě. Vždycky se dá hnout s čímkoli jiným i když není lehké cokoli pominout, když to člověk považuje za svůj standard, nicméně jinak asi nelze nic měnit. Vždy se musí pro změny něco obětovat. Celý život je taková jedna velká obětovaná příležitost.

Proto bych na závěr chtěla říci, pokud je člověk se svým životem spokojen, nemusí nic měnit, zejména ne na popud druhých lidí. Pokud chcete něco měnit, měňte to pro sebe, pro svůj dobrý pocit, pakliže vám původní režim žití navozoval jakékoli špatné pocity je důležité definovat si je a vyřešit je. Také musím zdůraznit, že je dobré, zvykat si na novoty pomalu, sžít s tím postupně své tělo a zejména mysl a může to jít v klidu a bez zbytečných napjatých nervů či bolesti. Je těžké posoudit jak nejlépe navodit pocit štěstí, ale asi tím, že člověk jedná dle svého nejlepšího vědomí a svědomí a je se svým jednáním spokojen.

Snad na brzkou počtenou. eL.